ZombieLars i tegneserieformat

Gisle Halvorsen og Thomas Seeberg Torjussen produserte i 2016 en TV-serie som skulle bli en umiddelbar seersuksess da den ble sendt på lufta for første gang i 2017. Serien ga til og med en prestisjetung Gullrute i 2019 i klassen beste barne- og ungdomsprogram. Den anerkjente svenske tegneserietegneren Kim W. Andersson tok i 2018 blyanten fatt og tegnet serien i tegneserieformat. Andersson er kjent for sine mange gode verk, og som mottaker av den gjeveste prisen en serietegner kan motta i Sverige, Adamson-statuen i 2011. Med Andersson med på laget er alt lagt til rette for en fantastisk tegneserieversjon av suksesserien.

Ensomhet og å være annerledes

Tegneserien tar for seg temaer som det å føle seg alene og utenfor fellesskapet. Lars flytter til et nytt sted og begynner på en ny skole. På denne skolen er de ikke særlig mottakelige for det å være annerledes og fremmed. Lars er en zombie, eller halvt levende og halvt ikke-levende på norsk. Lars er selvfølgelig derfor veldig annerledes fra de andre innbyggerne i byen Bekkebakken. Lars prøver og finne seg til rette i den nye hjembyen sin, noe som ikke er lett. Helt til han en dag møter 3 gode venner som ikke er like fordomsfulle og fremmedfiendtlige som de andre innbyggerne.

Dagsaktuelt

Temaet er høyst aktuelt i dag, og kommer nok til å være relevant i overskuelig fremtid. Barn og ungdom føler et større press fra hverandre, da alt med et enkelt tastetrykk kan deles og vises til hele verden via sosiale medier. I et samfunn der verden blir mindre og mindre, føler stadig flere barn og unge på følelsen av å være utenfor og ikke føle seg bra nok. Det er interessant å lese tegneserier med et så relevant tema. Forhåpentligvis kan denne tegneserien gjøre at folk ser på det å være annerledes som noe fint og ikke noe farlig eller unormalt.

Kvadrologi

Tegneserien er en kvadrologi, som vil si at det er i alt 4 bøker utgitt i serien. Alle bøkene er basert på Gisle Halvorsen og Thomas Seeberg Torjussens TV-serie. Tegnet av Kim W. Andersson og fargelagt av danske Michelle Madsen. De fire bøkene tar for seg sesong 1 og 2 fra TV-serien. På NRK er det også blitt vist en tredje sesong. Fra bok 1, der vi er med på at Lars flytter til Bekkebakken, følger vi han og hans venners kamp til bok fire der de finner ut at de ikke er helt alene i kampen mot fremmedhaterne.

Bok 1 og 2

I de to første bøkene i kvadrologien får vi være med når Lars først kommer til sin nye by Bekkebakken. Han er ny og annerledes. Problemet er at lærere, rektor, medelever og andre innbyggere i byen er meget fremmedfiendtlige. De hater alt som er annerledes og fremmed. Det blir en kamp fra dag 1. I den andre boka får Lars heldigvis snusen i at det er flere som er annerledes som ham på skolen hans, og prøver dermed å finne de og alliere seg med dem. Den første og andre boka i serien er begge gitt ut i 2018.

Bok 3 og 4

I de to neste bøkene i kvadrologien om Lars, får vi være med på Lars sin kamp mot den fremmedfiendtlige byen han og moren hans flyttet til. Han er heldigvis ikke alene, og har fått seg noen få venner han har med seg i kampen mot fiendtligheten. I den tredje boken finner Lars og gjengen ut spennende detaljer om andre viktige personer i byen. Prøver de å skjule noe? De får også problemer med byens politiske parti ved navn Folkeaksjonen Mot Alt Fremmed. I den fjerde og foreløpig siste boken, får de vite at de ikke er helt alene mot denne folkeaksjonen.