Tegnehanne

Hanne Monge Sigbjørnsen er en kjent tegneserieskaper og blogger fra Kverneland, som er kjent under pseudonymet Tegnehanne. Det hele startet i 2008 da Hanne opprettet tegneseriebloggen signert Tegnehanne. Bloggen vakte straks oppmerksomhet, og tegneren fikk i oppdrag å illustrere forsiden på telefonkatalogen Gule Sider i Telemark og Aust-Agder i 2010. Samtidig leverte hun tegninger til gratismagasinet Spirit, og i 2013 begynte hun å levere til Aftenposten. De kåret Hannes stripe «Samboerskapets Metamorfose» til lesernes tredje mest likte favorittsak i 2013. Året før vant hun Side2s konkurranse «Norges mest elskede blogg». Ikke nok med det, men i 2011 ble hun også kåret til årets blogger under Vixen Blog Awards.

Året 2015

Året 2015 ble et innholdsrikt år for den unge bloggeren og tegneren, som beskriver sin stil som naiv, barnslig og ærlig. Med sine naive og fargerike striper kombinert med humor, ble hun tildelt Pondus-prisen dette året. Samme året fikk den kreative tegneren ideen om å ta skaperverket ett skritt videre – tegnestripen fikk bokform! I bokdebuten Tegnehanne samlet tegneren alle de beste stripene fra Aftenposten, og NRKs anmeldere roste hennes debut med ordene: «Tegnehanne er morsom fordi det hun beskriver er sant, og fordi det er overdrevet.» Skapergleden roste som aldri før, og nye bøker så dagens lys i årene som fulgte.

Bøker

Året etter debutboken kom nok en bok fra Tegnehanne. Ambisjoner Minus Gjennomføringsevne, utgitt 2016, fikk Hannes forfatterskap en tydelig vending far kommenterende til mer selvbiografisk stil. Hun fulgte på med «Blod, Svette og Tress-is» i 2017, en bok med samme selvbiografiske sjanger som den forrige. Her gir hun en humoristisk skildring av årene da hun søkte seg til sykepleierstudier og fram til hun sier opp jobben sin. Skildringen gir en humoristisk fremstilling av norsk helsevesen. «Ikke tenk på meg» kom i 2019, og er en dagbok fra siste halvår av 2018 med konflikter med forlag, problemer med samboer, tanken på å bli mor og innpåslitne kulturmenn.

Egne og andres bokutgivelser

Det er ikke bare egne bokutgivelser som står på programmet til den arbeidsglade tegneren. I 2015-2016 illustrerte hun bokomslaget til Maja Lundes bokserie «Verdens Kuleste Gjeng». I 2018 fikk hun oppdraget å illustrere også bokomslaget til boken «Gleden med Skjeden» av forfatterne Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann. Den unge tegneren har nok å henge fingrene i. Foruten egne og andres bokutgivelser, har hun siden 2015 levert stoff til Børge Lunds tegneserieblad «Lunch». Innimellom slagene har hun også fått tid til å utgi en reisejournal fra Sentral-Amerika med boken «Rum and Ruins» i 2018. Alt i alt har Hanne åtte boktitler på resymeet.

Dristigere enn Seinfeld

NRKs tegneserieanmelder Siri Narverud Moen skrev i 2015 at Tegnehanne er dristigere enn Seinfeld, og at hennes uvørne og elegante tegneserie-episoder er som god pop, som kan leses om og om igjen. Hun roser Hanne for en avvæpnet fortellerstil og en åpenhet som gjør at hvem som helst kjenner seg igjen. Det er nettopp gjenkjennelsesfaktoren som er den drivende verdien i Hannes verk. Eksempelvis når hun skildrer sin tid som dispenser-dronning på Peppes mens hun ventet på bedre tider, eller når hun møter tiggere på sin ferd gjennom byen og håper at de ubehagelige spørsmålene bare skal opphøre. Kjenner du deg igjen?

Alle mann til pumpene

Tegnehanne har et allsidig og stort kundekartotek, og av nyere tid har hun utarbeidet en rekke illustrasjoner for Folkehelseinstituttet. Dette er illustrasjoner om håndhygiene og antibiotikabruk, som benyttes i undervisningsøyemed og i kursmateriell. På Folkehelseinstituttets sider kan illustrasjonene lastes ned. Her finner du morsomme striper som «Alle mann til pumpene», som illustrere viktigheten av håndhygiene i norsk helsevesen. Her finner du også «Smykkerist», som viser helsepersonell som rister av seg smykker for å unngå bakteriell smitte til pasienter. Hanskemannen understreker viktigheten med bruk av hansker for å unngå virusinfeksjoner. De fleste av Hannes illustrasjoner finnes på både norsk og engelsk.