Starten på tegneserie verdenen

Det er mer enn 20 år siden Lise Myhre begynte å prøve seg fram i tegneseriens verden. Hun lagde da serier hun trodde folk ville ha, hovedrollene ble tildelt til menn. Lise har sagt i flere intervju at hun trodde det var det publikum ville ha. Som et siste forsøk, lagde hun en stripe for Larssons gale verden (LGV). Hun hadde bestemt seg at hvis ikke dette fungerte, ville hun forsøke å bli illustratør i stedet. Denne stripesiden handlet om en gjeng gothere. Lise beskriver ofte dette som et morsomt oppdrag. Dette var noe hun kjente, og det var her Nemi dukket opp for første gang.

Nemi ble skapt

Fra å lage striper som ikke helt slo an, til å ha en fast side på LGV var en av mange stier å ta. Men Den mørke siden, som stripen på bladet het, ble starten på Nemi slik du kjenner serien i dag. I 1999 begynte Nemi å dukke opp som fast stripe hos Dagbladet og ble raskt et av Norges mest populære striper, og allerede i 2003 fikk Nemi sitt eget blad. Noe som skilte seg ut allerede ved Nemis første blad, var at de, i likhet med seriefiguren selv, var fylt med spennende og til tider alvorstyngede fakta deler.

Lise Myhre = Nemi Montoya?

Lise Myhre har sagt ofte både til sine lesere og i intervjuer at hun blir ofte tatt for å være Nemi selv, og mange har spurt om serien er selvbiografisk. Lise selv finner dette morsomt, men hevder hver gang at likheten Nemi er tilfeldig. Likhetene som kommer fram i serien er ikke basert på Lise selv, selv om hun ved tidligere intervjuer har sagt at det var først når hun skrev om kjente ting, hun klarte å finne sin seriestemme. Lises serie er mer basert på hverdagen, ting alle og enhver kan kjenne seg igjen i, og at det er greit å være annerledes.

Lise Myhre — mer enn en serietegner

Lise selv studerte ett år på Santa Monica College of art, før hun fortsatte sin utdannelse som grafisk designer hos Merkantilt Institutt i Oslo. Etter at tegneserie karrieren skjøt fart, har Lise Myhre gjort mer enn å bare jobbe med Nemi som serie. Hun har jobbet som illustratør ved siden av, blant annet ved å gi ut to bøker hvor hun illustrerte dikt fra Andre Bjerke, Inger Hagerup og flere, bøker hun lanserte i 2018. I tillegg har Lise illustrert platecovere, kalendere og andre bøker, inkludert et samlealbum basert på tegneserien hun er så kjent fra med musikk nevnt i serien.

Fakta og dikt med Lise Myhre

I seriebladene, samt samlebøkene Lise har gitt ut, har det ofte vært innslag med både fakta om temaene som gjenspeiles gjennom bladene som blir gitt ut, og dikt som hun ofte illustrerer, både med karakterene fra serien og med ukjente karakterer i samme tegnestil. Faktadelene i bladet har ofte gjenspeilet hovedkarakterens (Nemi) interesse for alt og ingenting, temaer har gjennomgått alt fra pirater til dyrebeskyttelse, samt artister som Nemi har snakket om under forskjellige situasjoner. Lise har i ettertid være med å gi ut faktabøker sammen med Synnøve Borge. Lise Myhre vant i år (2019) Sproingprisen for første gang, for stripene som blei gitt ut blad 6, 2019

Oversatt til flere språk og utgitt i mange land

Lise er fremdeles mest kjent i dag for serien Nemi, og er også Norges mest suksessrike tegneserieforfatter, ved siden av Pondus (skrevet av Frode Øverli). Serien er i dag oversatt til 13 forskjellige språk og blir gitt i flere land verden over. Serien har inspirert Lise til å gi ut et samlealbum med musikken som står både Nemi og Lise nært. Lise sier om Nemi: For å kunne holde på med en serie så lenge som jeg har holdt på med Nemi, er det naturlig at vi ligner på mange aspekter i livet, slik at det aldri blir kjedelig.