Pondus: Begynnelsen

Pondus er både tegnet og skrevet av Frode Øverli. Øverli står også bak suksesser som Rutetid og Rikshospitalet. Eventyret med fotballsupporteren Pondus og hans gode kompis Jokke startet i 1995. Den gang gikk serien under navnet A-laget, og handlet om tre fotballsupportere. To av disse tre supporterne var Pondus og Jokke. I 1996, fikk Pondus plass i det nyutgitte bladet om Ernie, som er en tegneserie av Amerikaneren Bud Grace, der vi møter hovedpersonen Earnie Floyd. Forfatteren endret i 1998 navnet på serien til Piranha Club, men den norske versjonen beholdt navnet Earnie. Pondus falt i god smak blant leserne.

Pondus går solo

Etter å ha figurert i Earnie i 1996 ble Pondus veldig godt mottatt. Pondus ble faktisk så godt mottatt i denne serien at Vestnytt sperret opp øynene og ville ha Pondus med som fast spalte i sine aviser. Deretter tok det ikke mer enn ett år før også Dagbladet fikk sperret øynene opp for Frode Fagerlis morsomme karakter. Pondus har hatt fast plass i avisen siden 1997. Så skulle det gå tre år, før Pondus og hans venner og familie fikk eget blad i Norge. Det første året bød på 5 utgivelser. Fra og med året etter ble bladet gitt ut fast en gang i måneden.

Pondus og Beate

Pondus er hovedpersonen i serien, og er veldig skarp når det gjelder fotball. Han kan det som er å kunne om fotball, og holder med det engelske laget Liverpool. Sammen med sin beste venn Jokke, spiller Pondus fotball på oldboyslaget. Pondus er også stor tilhenger av musikksjangeren rock, og spesielt det velkjente bandet AC/DC. Pondus var tidligere Bussjåfør men valgte å ta over den lokale fotballpuben, da eieren dro på jordomseiling. Beate er Pondus’ ektefelle. De har holdt sammen siden deres siste år på Videregående skole. Hun jobber som sykepleier, og interesserer seg ikke nevneverdig i fotball. Sammen har ekteparet barna, Kevin og Frida.

Kevin og Frida

Kevin er Pondus og Beates eldste barn. Han er 14 år og begynner mer og mer å få øynene opp for jenter, istedenfor fotball. Kevin heier i likhet med sin far også på Liverpool. Kevin spiller fotball for Småguttene. Pondus blir etter hvert trener for laget Kevin spiller på. Kevin deler også farens interesse for rock, og er gitarist i et band som blir kalt Fotsopp. Kevin går for det meste under kallenavnet Påsan. Frida er Pondus og Beates yngste barn, og blir kalt for Sneipen. Frida går i Soppen barnehage. Frida er glad i å tegne og å gjøre fra seg i bleiene sine.

Jokke og Camilla

Jokke er Pondus sin beste venn, og de har vært venner siden de begge var barn. Jokke begynner etter hvert å jobbe i sin fars butikk, Jacobsen & Sønn-Antikviteter & Vinyl. Jokke er i likhet med Pondus fotballinteressert, og heier på det engelske laget Leeds United. Jokke deler også Pondus’ interesse for rock, men har bandet Kiss som favorittband. Jokke er kjæreste og samboer med Camilla. Camilla jobber som lærer. Camilla er også fotballinteressert, og heier på det engelske laget Manchester United. Valget hennes av favorittklubb liker Jokke og Pondus svært dårlig. Camilla er aktiv fotballspiller på et damelag. Sammen har Jokke og Camilla sønnen Gordon.

En rekke utmerkelser

Pondus er Frode Øverlis store suksessverk, og har dratt inn Sproingprisen ved to anledninger. Sproingprisen er en pris som deles ut til tegneserier som skal fremme litteratur og øke interessen for tegneserier. I 1998 mottok han prisen for Pondus sitt første album, Alt for Norge. Albumet tok med seg den gjeveste prisen, beste norske tegneserie. I 2003 mottok han igjen prisen for beste norske tegneserie, denne gangen for Pondus Julespesial. Suksessen med Pondus har også brakt personlige utmerkelser for Øverli. Han ble nemlig tildelt den gjeve svenske prisen Adamsonstatuetten i 2006. Adamsonstatuetten blir tildelt noen som har utmerket seg på en spesiell måte innen tegneserieverdenen.