Nr. 91 Stomperud

Nr. 91 Stomperud er en norsk tegneserie i humor-sjangeren, som handler om soldaten August Stomperud. Tegneserien er en situasjonskomedie, og handler om soldaten og livet i og rundt en norsk militærleir. Stomperud fikk sin debut i Norsk Ukeblad i 1937, med en helside i hvert nummer. Det første året var tegneserien en oversatt kopi av den svenske tegneserien 91:an Karlsson. Den svenske versjonen ble laget av Rudolf Petersson, og hadde sin debut i Sverige i 1932. Etter hvert ble den norske varianten mer uavhengig, og i dag er Stomperud den eldste norske tegneseriefiguren som fortsatt utgis, kun forbigått av Smørbukk som startet i 1938.

Handlingen

Handlingen i tegneserien Stomperud dreier seg om militærlivets opp- og nedturer, gleder og sorger. Den naive, snille og rettskafne menig August Stomperud fra Sørum er tegneseriens hovedperson. Han deler rampelyset med sin kjæreste Petra, som jobber for kapteinen i militærleiren. I serien møter du også offisersfigurer, deriblant en tøff sersjant, en lubben ungkarsmajor, en personlighetsløs og knusktørr løytnant og en hissig oberst, hvis største interesse er å lage finurlige oppfinnelser. Bestevennen til Stomperud er den smarte, men uheldige menig 87, som legger seg etter Stomperuds kjæreste. Alle figurene, eller i hvert fall de fleste, baseres på figurer fra den svenske originalen.

Norsk suksess

Da den norske versjonen av Stomperud vek mer fra den svenske versjonen og fikk mer selvstendighet, overtok redaktøren i Norsk Ukeblad, Ernst Gervin, oppgaven med å lage tekster til tegneserien. Tegningene ble laget av Torbjørn Weea. Nesten helt fra starten av hadde den norske versjonen replikker under bildene, mens den svenske hadde snakkebobler. Stomperud er en av de få norske tegneseriene som fortsatt bruker ordningen med tekst under bildet. Allerede året etter debuten i Norsk Ukeblad, lanserte forlaget det første juleheftet. Heftet ble raskt et av de mest solgte tegneseriebladene i Norge, og fortsatt er Stomperud en klassiker ved juletider.

Stomperud under krigen

Stomperud havnet i skikkelige problemer under den tyske okkupasjonen. Etter at Gervin og Weea drev gjøn med tyskerne i et Stomperudavsnitt i 1942, ble Norsk Ukeblad stoppet i fire uker. Deretter ble Gervin og illustratøren Gunnar Brattli arrestert etter at han tegnet en forside som gjorde narr av Hitler og Quisling. Som følge av denne «skandalen» ble Norsk Ukeblad og Stomperud skrinlagt med forbud mot å utgi bladet og tegneserien de neste to årene. Da freden kom i 1945, trykket Norsk Ukeblad den omstridte forsiden på nytt. I dette nummeret kom Stomperud hjem til Norge som krigshelt etter eksil i England.

Stomperud etter årtusenskiftet

Mye har skjedd med Stomperud siden årtusenskiftet. Årtusenet startet med at Stomperud, i likhet med Nils og Blåmann, fikk sitt ansikt på et norsk frimerke, tegnet av Stomperud-illustratøren Leif Isaksen. Han fortsatte for øvrig å levere stoff til juleheftene fram til 2005, da Håkon Aasnes tok over som illustratør og forfatter. Det året var juleheftet delt på midten mellom han og Isaksen med 16 sider hver, og ble dermed dobbelt så stort. Dette var for øvrig det første juleheftet utgitt av Egmont forlag. For å markere skiftet mellom illustratører og nytt forlag, ga de ut Stomperud julekrysshefte bestående av tegninger fra begge illustratørene.

En tegneserie for alle

Stomperud er en tidløs tegneserie som passer for alle. Den snille menig Stomperud med sin kjære Petra er to folkelige og sympatiske figurer, som vekker sympati hos et bredt spekter av lesere. En trenger slett ikke være militært interessert for å like Stomperud, da serien fokuserer mer på personlighetene enn deres virke. Her er både kjærlighet og hverdagsproblematikk, gleder og nedturer – dog alt med et humoristisk preg og artige illustrasjoner. Juleheftet er og forblir en klassiker og et must enten du bare er litt fan eller en helfrelst Stomperud-fan. Heftet bringer barndommens minner til live og skaper hygge og stemning i juletiden.