Kollektivet – en merkelig og underfundig tegneserie

I Kollektivet møter du en gjeng med veldig forskjellige mennesker, som har med hverandre å gjøre ved at de møtes i hverdagen, og flere av dem bor sammen. I dag møter du blant annet Ronny som er på evig damejakt og som spiller i rockeband, liberalmuslimen Monuir og den lesbiske nordlendingen Gry som er svært så fargerik når hun uttaler seg. Du møter også mannfolkas drømmedame Emma, som er kjæresten til Gry. Tobben, Kisse og Balder er også viktige karakterer i serien. Tobben digger Bob Dylan og er liberal kristen, Kisse er Ronnys ekskjæreste som ikke finner noen ny, og Balder er Kisse og Ronnys felles barn.

Historie

Det var i Larsons Gale Verden at serien startet, hvor den var fast biserie fra 2000 til 2008. I juni 2008 ble serien utgitt som selvstendig blad gjennom Schibsted Forlag. I 2003 begynte det å bli vanlig å sende MMS på mobiltelefonene, og da var Kollektivet faktisk den aller første tegneserien på kloden som gikk an å lese i dette formatet. I tillegg til at serien gikk i Pondus i litt over 24 måneder, var den også stadig å finne som et vedlegg til magasinet Smult. Hittil har serien blitt sammenfattet i flere selvstendige lefser. Hovedtyngden av disse har en hovedhistorie på mellom 4 og 32 sider.

Priser og nominasjoner

Kollektivet har fått en rekke priser og flere nominasjoner i løpet av årene som har gått. Det er for mye å nevne alle her, og det holder å trekke fram ett av høydepunktene – som er juleheftet «Den Andre Nissen», og Kollektivet-bladet som vant prisen for «Årets beste antologi» i 2016. Dersom du vil se alle de andre nominasjonene og prisene er det bare å gjøre et kjapt søk. Det er mange imponerende prestasjoner som forfatteren kan være stolt over, og som viser at denne tegneserien virkelig blir satt pris på av mange rundt omkring. Det blir spennende å se hvor lenge det fortsetter.

Bifigurer i kollektivet

I tillegg til hovedpersonene møter du på mange forskjellige og fargerike karakterer. Metall-Egil og Svein-Børge som spiller i Ronnys band, Agathe som muligens vil bli Mounirs faste kjæreste, og Magda – Monuirs tidligere flørtete sekretær. Faren til Mounir veksler mellom å være liberal og konservativ muslim, og har figurert i Midtøsten sammen med noen av verdens mest notoriske terrorister. Bin Laden dukker for øvrig opp i serien ofte. Du møter også sjefen til Monuir og fetteren hans Muhammed, samt Ulrikke og Pål som er Balders klassekamerater. Julenissen eksisterer faktisk på virkelig, og her møter du ham også til stadighet rundt juletider!

Tidligere karakterer i kollektivet

Mads Madrass som var en råtass på å sjekke damer, og mye bedre enn Ronny på dette. Kisses bror Jens som har en noe usunn hobby som innebærer å skamfere sauer. Han har vært fanget en god stund i fengselet på Guantanamo, og har også en egen sau ved navn Kristin Halvorsen. Videre kunne du tidligere møte Richard, Kisses tidligere kjæreste og lottomillionær. Ina-Stina er ex-kjæresten til Tobben som var både smart og fysisk attraktiv. Hun elsker italiensk progressiv rock. Alle disse er nå ute av serien, men hvem vet, kanskje vil de dukke opp igjen ved en senere anledning?

Tre gode grunner til å lese kollektivet

Du har kanskje ikke tenkt over det før, men i de rette hender kan en blyant og et stykke papir bli til tegninger som har kraft til å belyse komplekse temaer på en måte som alle kan forstå. Tegneserier kan ha evnen til å bringe folk sammen. Det er tidsfordriv som gjør at du bruker hjernen på en annen måte enn ved å se på en mobil eller PC-skjerm. Her får du tre gode grunner til å gi kollektivet en sjanse: 1) Du får noe å se fram til, 2) Du får et nytt tema å snakke med venner og kolleger om, 3) Det er rett og slett gøy!