Knoll og Tott – opprinnelsen

The Katzenjammer Kids på originalspråket, Knoll og Tott her til lands, ble utgitt på trykk første gang 12. desember 1897. Tegneserien ansees av mange som den første moderne tegneserien, og er laget av Rudolph Dirks. Dirks fant inspirasjon til serien i Max og Mortiz, en barnebok om to rakkerunger fra 1865. Dirks tegnet i flere år seien selv, før han fikk en uoverensstemmelse med avisen som utga serien, Hearst, som eide avisen, ble ansett som juridisk eier av serien og ansatte Harold H. Knerr som tegner. Knerrs versjon av Knoll og Tott er det mange som anser som den beste.

The Captain and the Kids

Kapteinens Jul er den kjent som i Norge, var Dirks fortsettelse av serien, når han mistet de juridiske rettighetene til originalserien. Kapteinens Jul kjenner du kanskje selv, fra juleheftene som utgis hvert år her til lands. Dirks tegnet The Captain and the Kids fram til 1958, når sønnen tok over og tegnet serien helt til den ble lagt ned i 1979. Det er svært liten forskjell mellom denne serien og den originale, da det er samme skaper, samme karakterer, samme omgivelser, men under et annet navn. Serien har mistet popularitet over tid, men originalserien ble likevel tegnet helt fram til 2006.

Karakterene

Knoll og Tott er tvillingene som serien handler om, de er noen skikkelige rakkerunger som gjør opprør mot alt av autoriteter. Autoritetene vises stort sett gjennom deres mor, som heter Fru Vom, Kaptein Vom, som ikke er faren deres, eller gjennom Megler Smekk. Konsekvensene av rampestrekene er stort sett juling, men det er ikke bare ungene som får juling, det hender det går ut over Kaptein Vom, eller megler smekk også. Andre karakterer er Fredrik, Tuppen og Frøken Spjåk. Originalt snakker karakterene engelsk med tysk aksent. Dirks selv var tysk-amerikaner og bodde på en sydhavsøy, som karakterene i serien etter hvert gjorde.

Knoll og Tott i Norge

Mange kjenner godt til Kapteinens Jul, og kanskje du selv har dette som en av dine juletradisjoner. Juleheftets tradisjon strekker seg helt tilbake til 1914 og har vært utgitt hvert eneste år siden, med unntak av 1944. Debuten til serien her til lands var i 1909 og ble utgitt i Vor Tid i omtrent ett år. Siden 1911 og fram til i dag har serien vært trykket i Hjemmet. Fram til 1950-tallet var det Knerrs versjon som ble trykket i juleheftene og i 1988 ble Kapteinens Jul, med Dirks versjon av serien, utgitt som et separat hefte. I dag utgis denne som en rekonstruksjon.

Populær og politisk ukorrekt

Knoll og Tott er laget i en tid hvor en normal konsekvens av dårlig oppførsel kunne være at en fikk ris, eller dessverre i noen tilfeller regelrett bank. Med årene har Knoll og Tott tilpasset seg tiden og mengden juling som blir delt ut er blitt redusert, noen ganger er det også andre karakterer som ender opp med juling, men det er ikke til å stikke under en stol at det ofte ender slik i Knoll og Totts verden. Begge juleheftene er veldig populære, men det er Knoll og Tott som er ett av de mest populære gjennom tidene.

Julehefter

Knoll og Tott kommer hver jul inn i de norske hjem, enten gjennom Knoll og Tott, eller Kapteinens jul, i tillegg til å være et fast innslag i Hjemmet. Julehefter har lang og tro tradisjon i Norge, og det første juleheftet for barn, Julegaven for barnlige sinn, ble publisert så tidlig som 1845. De moderne juleheftene så dagens lys i 1880 årene, og var inspirert av en dansk tradisjon. Knoll og Tott var det første juleheftet av den typen vi kjenner i dag, Knold og Tot i skole kom i 1911, mens Knold og Tots overmand Mester Graa fra 1914 regnes ofte som det første.