Et tragikomisk møte med to trøtte rusmisbrukere

To trøtte typer handler om de to trøtte blandingsmisbrukerne Odd og Geirs prøvelser og strabaser i Oslos skitne underliv, unnskyld, underverden – en nedslitt leilighet på Oslos verste østkant som det eneste faste punkt i deres univers, og deres eksistens krydret av en konstant strøm eksentriske bi-karakterer med samme hobby som dem selv. Her følger leserne deres evige runddans fra å være blakke og skummelt nyktre, til de greier å skrape sammen noen kroner for å får en øl i neven og en pose med festpulver i lomma, noe som ubønnhørlig fører dem tilbake til start igjen – gjerne med dundrende fylleangst og frynsete rusnerver på toppen av det hele.

Fra gata til suksess

To trøtte typer dukket først opp i Gateavisa i 1981. Serien bygde seg opp i popularitet gjennom 80- tallet, til Odd og Geir for første gang ble samlet mellom to permer i 1993. Dette året lanserte Christopher Nielsen heftet To trøtte Typer SPESSIAL, og nådde et enda større publikum. Denne suksessen ble i 1996 fulgt av To trøtte typer EXTRA NARVER SPESSIAL! Kronen på verket var da Nielsen smalt til med To trøtte typer JULE SPESSIAL! i 1997, til opplysende glede for det danske folk. I 2000 og 2005 kom Odd og Geir også ut i samlealbumene HOMO NORVEGICUS og UFLAKS.

Fra glossy magasin til TV-serie

I 2000 tok de to trøtte typene spranget til TV skjermen for første gang, i den vel-titulerte animerte TV-serien TO TRØTTE TYPER. Ferden hadde vært lang, for det hadde tatt serieskaperne hele tre år å skape serien. Temaet var fremdeles det samme, bortsett fra at de nå var hekta på å kommentere programmet Etikkboksen, som rullet på TV-en i stua med lyden av naboen Skitzo som banker opp sin prostituerte dop-dealer kjæreste som ambient bakgrunnsmusikk. Som om dette ikke er nok, renner deres tvilsomme venner Kælle og Bønna inn og ut gjennom døra som om det er en svingdør.

Odd og Geir ringer jula inn på flimreboksen

Julen 2001 kommer kortfilmen To trøtte typers julespesial på norske TV-skjermer. Den var opprinnelig ekstramateriale på DVD-versjonen av TV-serien To trøtte typer, som kom ut tidligere samme år. Geir og Odds jul er preget av de samme problemene, denne gangen forverret av den beryktede julestria; Hvordan skaffe julebønner av den røykbare sorten, og hvordan de skal manøvrere seg gjennom den ekstra noiaen som juletida bringer med seg. Det at speed-friker kompisen Kælle renner ned døra med en vill idé om hvordan de kan gjøre rent bord med et genialt butikktyveri, gjør ikke noiaen bedre. Det hele topper seg når tyvegodset viser seg å være av den vanskelig selgbare sorten.

Fra TV til film: Slipp Jimmy fri

I 2006 kommer fullengderen Slipp Jimmy fri på kino. De to trøtte typene og deres dop-drevne noia for narkospanere var nå blitt stueren underholdning. Dette kom tydelig fram da filmen vant en Amanda for beste film, og at den ble nominert til Nordisk råds filmpris samme år. Denne gangen var det Geir og Odds tvilsomme venn Roy Arnie, som trengte hjelp til å finne den rusavhengige sirkuselefanten Jimmy. En oppgave som ikke blir lett, da Jimmy har rømt ut på vidda etter en liten noia-episode. Jakten blir ikke lettere av at Samemafiaen, fulle jegere og dyrevernaktivister blander seg inn i jakten også.

Fra film til Scene: Verdiløse menn

I 2008 kom den første av flere oppsetninger av Verdiløse menn, en oppsetning basert på sangtekstene til Christopher Nielsens bror Joachim, bedre kjent som Jokke i Jokke & Valentinerne. Stykket var populært, og vant Joachim Nielsen Ibsenprisen i 2009. Selv om sangene var basert på brorens tekster, var persongalleriet basert på Christophers tegneserieunivers, der To trøtte typer er sentralt. Det var derfor ingen overraskelse at en viss sliten leilighet dannet scenen, og at to trøtte typer med selskap tidlig subbet inn på scenen. Bare tiden vil vise om de to lettere paranoide herremennene greier å finne veien tilbake til tegneseriens verden igjen.